Oplaadbare batterijen - het voordelige en milieuvriendelijke alternatief voor batterijen
Ondanks de hogere aanschafkosten betalen oplaadbare batterijen zich, afhankelijk van toepassing en gebruiksduur, binnen korte tijd terug. Aan de hand van de volgende voorbeelden hebben wij dit voor u doorgerekend.



Vormen en maten
Net zoals batterijen zijn ook oplaadbare batterijen in alle gangbare modellen verkrijgbaar. Naast de universele formaten met verschillende maten ronde batterijen (penlite, potlood, baby en mono) en de 9V blok uitvoering, worden in veel toepassingsgebieden, zoals modelbouw, gereedschappen, camcorders enz., zogenoemde accupacks met meerdere enkelcellen gebruikt.

Behalve het model van de oplaadbare batterij, dat doorgaans door het te voeden apparaat wordt voorgeschreven, is het soort accu (NiCd, NiMH en lithium) van doorslaggevend belang.

1. Oplaadbare batterijen
  • Kies eerst of u een lader voor alleen penlite- en potloodbatterijen, voor alle gangbare maten of voor alleen 9V-blokbatterijen nodig heeft.
  • Vervolgens kiest u of voor uw batterijen 1-4 laadschachten voldoende zijn, of dat u 5 of meer laadschachten nodig heeft.
  • Daarna geeft u aan hoe snel u uw batterijen opgeladen wilt hebben. Hierbij heeft u 3 keuzemogelijkheden, namelijk 0 tot 4 uur, 5 tot 8 uur en vanaf 9 uur.
Nu wordt het relevante productbereik weergegeven, waarin u alle laders vindt die wij onder de door u gekozen criteria aanbieden. Om uw keuze te vergemakkelijken, hebben wij alle apparaten op basis van hun werkingsprincipe ingedeeld in 3 klassen, te weten standaard, timer en processor.

2. Accu-pack laders
  • Kies eerst of u een lader voor alleen NiCd-accu's, voor verschillende soorten accu’s of voor alleen LiPo-accu's nodig heeft.
  • Vervolgens kiest u of u uw nieuwe lader mobiel wilt gebruiken en aansluiten op een 12 V= autoaccu, vast wilt gebruiken en aansluiten op 230 V~ netspanning of zelfs afwisselend beide voedingsbronnen wilt gebruiken.
Nu wordt het relevante productbereik weergegeven, waarin u alle laders vindt die wij onder de door u gekozen criteria aanbieden. Het productpalet is zeer uitgebreid en omvat alles van eenvoudige stekkerladers met constante laadstroom tot processorgestuurde snelladers.

 


3. Loodaccus laden
Aangezien laders voor NiCd- en NiMH-accu’s niet voor loodaccu’s kunnen worden gebruikt, zijn voor dit soort accu’s speciale laders noodzakelijk.

  • Bij laders voor loodaccu’s is de maximaal mogelijke laadstroom het belangrijkste selectiecriterium. Hoe sterk de laadstroom voor de betreffende accu moet zijn, is in principe afhankelijk van de maat van de loodaccu. Hoe groter de capaciteit in Ah, hoe groter de benodigde laadstroom.
  • Daarnaast vormen de accu-activatoren en de refreshers met hun speciale functies voor accuonderhoud een speciale productgroep.
  • Nu hoeft u alleen nog te beslissen of uw lader volgens het standaard laadproces (IU) of volgens het processorgestuurde laadproces (IUU) moet werken.


4. Auto-accu laders
Bij auto- of voertuigaccu’s gaat het om open loodaccu’s, die gevuld zijn met verdund zwavelzuur, en niet om gesloten loodgelaccu’s. Aangezien deze accu’s onder vaak extreme omstandigheden zwaar worden belast, vereisen zij ook overeenkomstig onderhoud.

  • Net zoals bij loodaccu's is ook bij de keuze van de juiste autoacculader de laadstroom van doorslaggevend belang. Bij voldoende laadstroom kunnen autoacculaders ook worden gebruikt voor snelle starthulp.

 


5. GSM laders
Kies dit bereik wanneer u een lader voor uw mobiele telefoon nodig heeft.











6. Digitale camera-/Camcorder-laders
Bij de keuze van een geschikte lader voor uw digitale camera of uw camcorder is naast de laadspanning en de stroomsterkte ook de uitvoering van de stekkers belangrijk. Daarom worden deze laders doorgaans gesorteerd op fabrikantnaam en typeaanduiding van het hoofdapparaat weergegeven.






7. Zonne-energie laders
De lader op zonne-energie is een bijzonder lid van de laderfamilie. Onafhankelijk van enige voeding kan deze lader met behulp van zonlicht uw accu's/batterijen laden.